Ruimtelijk werk

Baarmoeder

Baarmoeder

Ik maak sculpturen van textiel, gecombineerd met andere materialen.

Het uitgangspunt om een werk te maken kan een foto zijn uit de krant of een houding van een mens die ik ontmoet heb. Soms is het alleen een lijn of vorm die ik associeer met een mens.

Dan ga ik schetsen en zoek daar passend textiel bij: kleur, structuur, glans en elasticiteit. De sfeer, van de stof moet passen bij de schets en de associaties die ik erbij heb.

Vervolgens maak ik een patroon, knip dat uit de stof en naai het dicht. Dan vul ik eerst delen op met polyester vulling, hout of takken. Knip stukken weg, klem en speld de stof op bepaalde plaatsen vast, en trek draden door opgevulde delen zodat het object daar nog verder opbolt en er lichamelijke vormen ontstaan die niet altijd direct benoembaar zijn.

Dat laat ik meestal een tijdje staan, soms wel 1 of 2 weken, om er naar te kijken en het te ervaren. Na een tijdje kijken en draaien wordt duidelijk hoe het verder moet gaan en hoe het eruit moet gaan zien. Soms haal ik alles weer los, een andere keer werk ik verder met wat er al is.

Uiteindelijk naai ik alles vast en blijf ondertussen kijken en voelen hoe het wordt.

Mijn beeld is af als alle lijnen en en vormen die ik gemaakt heb, mee doen om een beeld te zien waarin  de oorspronkelijke menselijke houding zowel geabstraheerd als herkenbaar is.